De aardbei van groei tot bloei

Onze tien weetjes over het zomerkoninkje

De Hollandse aardbei is een begrip. Hoe mooi het weer ook is, het is nauwelijks écht zomer te noemen als er nog geen zomerkoninkjes verkrijgbaar zijn. Hoe ontwikkelt de plant zich eigenlijk en waar let een goede teler op?

 1. De groeistadia van de aardbei:
  • Uiteraard begint de groei met een bloem.
  • Na enige tijd is de bloem ‘afgespeend’, zoals de telers het bestoven vruchtje noemen. In deze fase vallen de bloemblaadjes af en begint zich een vruchtje te vormen.
  • De vrucht rijpt in enkele weken en ontwikkelt smaak en kleur.
  • Aardbeien beginnen als een groene vrucht, vervolgens worden ze wit, om uiteindelijk langzaam rood te kleuren.
  • Na een week of vier is de rijpe vrucht uiteraard herkenbaar aan het feit dat hij mooi diep en egaal rood is.
 2. Bij verse aardbeien zit er nog vocht in de blaadjes en staan deze na de pluk fier als een ware kroon op de vrucht. Vandaar de bijnaam: zomerkoninkjes.
 3. De meeste suiker zit bij aardbeien in de punt.
 4. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van suikers. Maar een aardbeienplant heeft maar een beperkte hoeveelheid suiker te verdelen. Dus hoe minder aardbeien aan de plant laat zitten, hoe zoeter de resterende vruchten van nature zullen smaken.
 5. Aardbeien hebben behoefte aan zonlicht voor de suikers, maar groeien het beste als het niet te warm is. De aardbei gedijt het best bij een gemiddelde etmaaltemperatuur van 16 graden. Indien nodig kunnen telers bij een te lage temperatuur de kas bijstoken.
 6. Als de eerste groene aardbeien aan de plantjes zitten, worden de bloemtrossen doorgehaald: het blad en de trossen worden van elkaar gescheiden met behulp van een draad. Daardoor krijgen de aardbeien meer zonlicht en is het plukken eenvoudiger.
 7. Behalve zonlicht en de juiste temperatuur speelt het CO2-gehalte in de kassen een belangrijke rol. Telers doen hun best de perfecte combinatie te bieden van licht, temperatuur en CO2, zodat de aardbeien perfect zoet worden.
 8. Aardbeien worden met de hand geplukt. Plukkers maken een kort knikkende beweging zodat de vrucht nét boven het steeltje loskomt van de plant en niet beschadigt.
 9. De laatste aardbeien aan een plant zijn vaak zoeter. Dat komt doordat de moederplant de aangemaakte suiker alleen nog hoeft te verdelen over de laatste vruchten.
 10. Rood is smaak. De rijpe vrucht moet pas van de plant worden verwijderd op het moment dat hij mooi rood is. Een aardbei kan na de pluk namelijk nog wel kleur aanmaken, maar krijgt geen suiker meer en heeft dus minder smaak als hij wordt geplukt voor de kleur perfect is.