De duurzame zoektocht

van frambozenteler André Hennissen

Zorgvuldig evenwicht

Iedere teler werkt met de natuur. Maar soms lijkt het wel eens alsof ze ermee in gevecht zijn. Teler André Hennissen zoekt op zijn bedrijf in Neeritter voor zijn frambozen juist naar een balans in natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen waardoor de natuur met én voor hem werkt. Maar dat gaat niet vanzelf. “Als ik een dag controle oversla, heb ik geen rust.”

André startte als teler van hardfruit. Peren en appels. Daar had hij verstand van. Maar toen het in zijn operatie toch wel kwetsbaar bleek om alleen met hardfruit te werken, zocht hij in de jaren 90 naar een aanvulling. Dat werden frambozen. En dan nog niet eens vanwege de vruchten, maar vooral vanwege de interessante teeltmethode. “Ik deed onderzoek in België en daar lagen ze een paar jaar voor met de teelt van frambozen buiten de volle grond. Ik zag dat je de planten in potten volledig kunt sturen in voeding, groei en grond en dat sprak me aan. Maar de methode vraagt wel om heel veel aandacht. Iedere dag, zeven dagen per week, maak ik voor 8 uur mijn ronde door de kas om te controleren op onregelmatigheden. Als ik dat een dag oversla heb ik geen rust. Het is heel intensief, maar dat is voor mij de enige manier om het echt goed te doen.”

Van bestrijden naar voorkomen

In de loop der jaren groeide André als vanzelf richting natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen en voeding voor zijn frambozen. Het was een logische ontwikkeling in zijn zoektocht naar balans in zijn teelt, een zoektocht naar controle over het groeiproces van de planten. “Ik vind het interessant te streven naar een zorgvuldig evenwicht in mijn kassen. Het is mooi om te zien dat de planten ook met natuurlijke voeding en de inzet van nuttige insecten perfect tot bloei komen. Daarnaast is het gewoon heel belangrijk dat wij als telers goed met de natuur bezig zijn. De natuur is ons kapitaal. Dat moet je in ere houden. Mijn zoektocht naar de natuurlijke balans duurt nu al bijna tien jaar.”

“In het begin was dat erg lastig omdat je veel moet uitvinden en afleren. Ik gebruikte nog wel eens traditionele middelen in combinatie met chemische middelen – overigens veilig, goedgekeurd en spaarzaam gebruikt – bestreed ik problemen, met natuurlijke middelen voorkom ik ze. Een belangrijk verschil. Als je chemie bijvoorbeeld inzet bij een plaag, dan ben je er vaak snel vanaf, maar kan het ook snel weer terugkomen. Bij biologische middelen moet je geduld hebben. We gebruiken bijvoorbeeld hommels om een bio-fungicide te verspreiden tegen de Botrytis-schimmel en zetten een roofmijt in tegen spint. Dan duurt het even voor je daar de effecten van merkt. Maar als het evenwicht op een gegeven moment is bereikt, blijft dat veel constanter. Je hebt met biologische middelen veel meer rust en kunt ze ook preventief inzetten. Ik ben al jaren bezig en hoef nog maar nauwelijks bij te sturen.”

Roofmijt wordt ingezet tegen verschillende soorten spintmijten die het blad beschadigen

“Met traditionele middelen kan ik bestrijden, met biologische kan ik voorkomen.”

Mooiste beloning

André startte met de frambozen omdat de teelt hem aansprak en het fruit in die tijd nog een nicheproduct was. Maar ook omdat hij wilde werken met een product waar hij plezier aan beleeft. “Ieder jaargetijde heeft zijn charme, maar het is ieder voorjaar weer een feestje als de bloei op gang komt.” Snel volgt dan de drukste tijd van het jaar. André geniet vooral tijdens die oogstperiode. “In het voorjaar hebben we de eerste pluk en in het najaar een tweede. Dat zijn echt de piekmomenten voor ons. Het is heerlijk fruit, maar wel delicaat. Ik heb dan ook het liefst dames in de pluk. Die hebben kleinere handen en gaan gevoeliger met de vruchten om. Ik ben ontzettend betrokken bij mijn frambozenplanten en ga zo zorgvuldig mogelijk met ze om, maar aan het plukken kan ik beter niet beginnen. Daar ben ik veel te ruw voor. Gelukkig is er daarnaast genoeg te doen. Al het werk aan een mooie balans en de intensieve zorg betaalt zich tijdens de oogstperiode uit in een prachtig product waar mensen blij van worden. Daarom loop ik nog altijd het liefste dagelijks mee in de kassen. De opbrengst van onze planten is de mooiste beloning die de natuur me kan geven voor mijn aanpak.”

Speciale Flying Doctors® hommels bestuiven én verspreiden ook natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen