De winnaar is...

De Beste Aardbeienslof van Nederland

Dit voorjaar daagde zachtfruitkeurmerk Prestige alle Nederlandse bakkers en patissiers uit om een van de meest traditionele recepten in de bakkerij – de aardbeienslof – een nieuwe, originele twist te geven. Bijna vijftig creaties werden tijdens de finale op 26 mei beoordeeld. De jury, bestaande uit de top van de Nederlandse patisserie, was unaniem: Ruben Koelman van banketbakkerij Wim Koelman Brood-Bakket-Bonbons uit Heemskerk maakte de beste aardbeienslof van Nederland 2021!

Alle inzendingen werden aan een grondige keuring onderworpen

En de winnaar is…

Op 26 mei kwam de jury bijeen op het World Food Center in Ede om alle inzendingen afzonderlijk te beoordelen. Tijdens de livestream was te zien hoe de jury unaniem de aardbeienslof van Ruben Koelman tot de Beste Aardbeienslof van Nederland 2021 uitriep. Patisserie is de jonge patissier bijna letterlijk met de paplepel ingegoten in de bakkerij van zijn vader Wim Koelman Brood-Bakket-Bonbons in Heemskerk. Ruben moest even pauze nemen tijdens zijn stage bij Huize van Wely om het goede nieuws in ontvangst te nemen: “Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen! Ik ben pas net 18 geworden en loop nog stage. Maar het leek me een mooie uitdaging om mee te doen, en ik wilde graag iets nieuws bedenken. Ik denk dat ik gewonnen heb door het gebruik van bijzondere smaken als venkel, anijs en rabarber, die ik mooi in balans heb gebracht voor een extra frisse smaak.” De tweede en derde prijs gingen naar Joost Mekking van Bakkerij Mekking uit Bennekom en Henry de Groot van Bakkerij Oonk uit Hengelo.

Juryvoorzitter Hidde de Brabander brengt Ruben Koelman het goede nieuws tijdens de livestream

Het commentaar van de jury

De jury bestond uit experts binnen de patisserie: juryvoorzitter en Meester Patissier Hidde de Brabander, Prestige-ambassadeur Jurgen Koens en lid van Nederlands Patisserie Team Bart de Gans. Hun commentaar: “De aardbeienslof van Ruben Koelman heeft echt gewonnen op smaak, en vooral op de verfijnde balans tussen alle verschillende smaken, met anijs, venkel en rabarber en natuurlijk aardbeien. Hij heeft echt de uitdaging gezocht, en gekozen voor bijzondere ingrediënten en technieken. Daarmee is de winnende aardbeienslof de perfecte combinatie van de traditionele aardbeienslof met een unieke eigen touch.”

De bodem, vulling, topping… ieder detail werd zorgvuldig bestudeerd.

Begin van een mooie traditie

Juryvoorzitter Hidde De Brabander kijkt tevreden terug op de wedstrijd. “Er waren enorm veel aanmeldingen, wat echt bijzonder is voor een nieuwe wedstrijd. Fantastisch dat er zoveel animo voor was! De kwaliteit van de inzendingen was ook hoog. Alle deelnemers hebben de uitdaging opgezocht. Bij de ene inzending lag de focus vooral op smaak, bij de ander op de presentatie, mooi om te zien. Wat ons als jury betreft was dit het begin van een mooie nieuwe traditie om patisserieklassiekers in een nieuw jasje te steken!”

 

De jury op zoek naar de beste aardbeienslof van Nederland

 

Top 3

Nummer 1

Ruben Koelman - Banketbakkerij Wim Koelman Brood-Bakket-Bonbons Heemskerk

Nummer 2

Joost Mekking - Bakkerij Mekking Bennekom

Nummer 3

Henry de Groot - Bakkerij Oonk Hengelo