Ter nagedachtenis aan Maurits van der Vooren

Ambassadeur uit overtuiging

Verdriet. Woorden schieten tekort bij het overlijden van patissier, Prestige-ambassadeur maar bovenal vriend Maurits van der Vooren. We leerden hem tijdens vele inspirerende samenwerkingen kennen als een warm, bescheiden, bevlogen, oprecht, integer en buitengewoon getalenteerd vakman waarop we nooit vergeefs een beroep deden. Het was een groot voorrecht Maurits tot ons team te mogen rekenen, en we zijn er trots op dat hij zich voor ons in wilde zetten.

Eind januari spraken we Maurits voor de laatste keer over onze reportage in juli het jaar daarvoor. Klassiekers uit de banketbakkerij stonden centraal tijdens deze laatste samenwerking. Maurits volledig in zijn element, een meesterwerk in wording. Dit interview is verschenen in het Prestige magazine.

Hoe gaat het momenteel?

Ik ben nu in het ziekenhuis om me te laten behandelen. Dat is behoorlijk pittig en ik heb alle energie nodig om daarvan te herstellen. Dat is wel even wennen omdat ik gewend ben altijd vol energie en ideeën te zitten.

Die energie en ideeën hebben Prestige de afgelopen jaren ontzettend veel gebracht. Wat vind jij zelf de mooiste samenwerkingen die tot stand kwamen?

Ik vond het echt fantastisch te gast te zijn bij aardbeienteler Jan van Elzen. Die werkt met zo ontzettend veel liefde aan zijn product. Wat ook leuk was, was dat ik hem iets terug kon geven. Hij was heel druk met zijn drive-in in coronatijd, maar ik adviseerde hem tóch te blijven werken met zelfgemaakte wafels onder de aardbeien. De mensen reden extra kilometers om die prachtige aardbeien op een écht lekkere verse wafel te krijgen. Daarnaast geniet ik er elke keer weer van om met Bart de Gans samen te werken. Ook een patissier, maar dan uit de banketbakkershoek, terwijl ik een horecaman ben.

Wat leren jij en Bart elkaar?

Koks werken nog wel eens een beetje uit de losse pols. Maar Bart is daar niet tevreden mee. Hij is veel preciezer met het afwegen, waardoor hij enorm verfijnd werkt. Dat maakt mijn patisserie veel stabieler en constanter. Bart leert van mij vernieuwen. In restaurantkeuken zoek je nieuwe manieren om de gasten te verrassen. Ik gebruik bijvoorbeeld wortel of biet in de patisserie of voeg een beetje sushi-azijn toe. Het is zo leuk en leerzaam te sparren over de basis én over vernieuwende trends en verrassende ontwikkelingen. Daarom kijk ik met veel plezier terug op de shoot die we voor dit magazine deden waarbij we klassiekers uit de banketbakkerij als tompouce, pavlova en slof maakten. Bart weet dan precies hoe je dat deeg perfect krijgt en ik voeg met mijn creativiteit en het fruit van Prestige een twist toe.

Hoe kijk je terug op de tijd als Prestigeambassadeur?

Het voelt goed omdat het de beste kwaliteit is. Prestige fruit lacht naar je, het glanst en het smaakt altijd fantastisch. Je kunt er zonder twijfels achter staan en weet dat je kwaliteit binnen zult krijgen op het moment dat je het bestelt. Die boodschap begint door te dringen. Ik zie nu collega’s die het werken met Prestige als een bewijs van kwaliteit van hun keuken zien. Het is alsof je met Louis Vuitton werkt: een merk waarvan je weet dat zelfs het kleinste detail van de hoogst mogelijke kwaliteit is.

Wij wensen Stephanie, Julia, Beau, familie en vrienden alle goeds en veel sterkte in deze zware tijd.