Opbloeien tijdens corona

Jurgen Koens - Pastryclub Eindhoven

Het is geen geheim dat de coronacrisis ondernemers voor enorme uitdagingen stelt. Patissier Jurgen Koens van het Eindhovense Pastryclub ziet daarnaast ook de kracht van een crisis. “Ik word creatief van de zoektocht naar topkwaliteit in lokale producten.”

“De Nederlandse consument zocht al steeds meer naar echte kwaliteit”, vertelt Jurgen Koens. “We zijn echt volwassen geworden in onze smaak en kennis. En dankzij de coronacrisis zie ik nu ook een duidelijke ontwikkeling van de vraag naar lokale producten. Er is oog voor de voedselketen en de veiligheid van ons voedsel. En voor wat het betekent als we onze ingrediënten zomaar overal ter wereld vandaan halen zonder zicht op de producent.” Jurgen denkt dat de trend misschien in gang is gezet tijdens corona, maar onomkeerbaar blijkt als de crisis achter de rug is. “De vraag naar lokale producten is de vraag van de toekomst. Dat kan trouwens best een uitdaging zijn, want lokale leveranciers hoeven natuurlijk niet altijd de beste leveranciers te zijn. Dat is een zoektocht. Maar ik denk dat we daar niet meer onderuit komen. Deze aanpassingen van de inkoop en de menukaart zijn permanent.”

Opbloeien

Jurgen gaat uitdagingen nooit uit de weg. Niet voor niets onderneemt hij op Strijp-S, een pionierslocatie in Eindhoven. “Ik vind de vraag naar topkwaliteit in lokale producten juist interessant. Als ik mooie producten vind en topleveranciers als de telers van Prestige spreek, kan ik mijn fantasie de vrije loop laten. Het mooiste aan ons vak is leren en experimenteren. Als zo’n crisis ons daartoe dwingt, kan me dat ook veel moois opleveren. Ik denk dat ondernemers die opbloeien van creativiteit blij zijn dat de markt vraagt om doorontwikkeling van hun recepten en concepten met aandacht voor lokale productie. Ook al kost het in sommige gevallen wat meer moeite. Ik haal altijd kracht uit vernieuwing. Als mijn producten er maar beter van worden en ons assortiment interessanter.”

Download receptinspiratie

Speciaal voor Prestige ontwikkelde Jurgen Koens een receptenboek met 9x patisserierecepten met lokaal zachtfruit.