Basis voor perfectie

Maurits van der Vooren

Maurits van der Vooren is food designer en patissier. Patisserie is hem bijna letterlijk met de paplepel ingegoten. “We moeten genieten van onze mooie seizoenen.”

Basis voor perfectie

Maurits komt uit een familie van bakkers. Zijn ouders en grootouders hadden sinds 1918 een eigen banketbakkerij. ‘Daar ben ik een beetje aangestoken met het patisserievirus. Ik hielp al van kinds af aan mee. Dan vond ik het prachtig als ze een heerlijke aardbeienslof mooi maakten met gelei. Dat zijn de smaken en producten waar ik het meest van hield. Daar leerde ik al vroeg dat resultaat nooit optimaal kan worden als de basis van de producten niet van de hoogste kwaliteit is.’

Hoogst haalbare

Als voormalig sous-chef van Latour* bemoeide hij zich uiteraard ook met de patisserie. Het is presteren op het hoogste niveau en dat is precies wat Maurits zoekt. ‘Ik had de bakkerij over kunnen nemen, maar ik zocht echt het hoogst haalbare. Dat is in ons vak natuurlijk nog altijd het koken op sterrenniveau. Daarom past Prestige ook bij mij. Ook hun telers streven naar het hoogst haalbare in kwaliteit en presentatie.’

Constante kwaliteit

Het is natuurlijk essentieel dat alle details van een gerecht kloppen. Juist daarom is Maurits bijzonder te spreken over de kwaliteit van Prestige. ‘Het is ontzettend belangrijk dat het fruit perfect van smaak, structuur en uiterlijk is. Het moet lekker zacht en zoet zijn en het moet glanzen, zonder oneffenheden of plekjes. Het fruit van Prestige lacht me al toe als het hier binnenkomt. Dat is de uitstraling die ik zoek. En het is constante kwaliteit waar ik op kan vertrouwen. Als ik vandaag Prestige bestel, weet ik zeker dat ik morgen iets moois in huis heb. Zulke kwaliteit prikkelt mijn creativiteit en geeft mij rust in de keuken.’

Smaak van het seizoen

Maurits geniet van de Nederlandse seizoenen waarin het fruit op haar best is. ‘De natuur, dat is de basis. We zitten hier aan zee, je ziet wat er zwemt en wat er voorradig is. Wanneer er Nederlandse producten van topkwaliteit zijn dan gebruik ik die graag in mijn gerechten. Seizoensproducten geven karakter aan de seizoenen. Ik serveer geen aardbeien in de winter. Dat is ook voor jezelf spannender. Je moet blijven kijken naar wat het land te bieden heeft en daarin meebewegen. Dan blijf je voortdurend creëren. Qua prijs is dat natuurlijk ook voordeliger. En Spaanse aardbeien kun je wel inkopen, maar die zijn dan weer zuurder. Je moet gewoon blij zijn dat we zulke mooie seizoensproducten hebben in Nederland, genieten van de tijd van het jaar. In de winter heb je dan cranberry’s en moet je daar gewoon mee aan de slag. Dan kun je je in de zomer weer verheugen op het fruit van dat seizoen.’

Bekijk ook: Chef X teler: Maurits bezoekt aardbeienteler Jan

Voor ieder niveau

‘Aardbeien zijn misschien wel mijn favoriete fruit. Ik maak ze ook wel eens thuis voor de kinderen. Klassiek, met slagroom, dat vinden ze heerlijk. Die combinatie is van zichzelf al zo mooi… Met die kwaliteit in smaak en presentatie van Prestige kan een chef van ieder niveau iets lekkers maken. Makkelijk is niet moeilijk.’