Frambozen & Feiten

10 weetjes over de framboos

Iedereen kent de framboos. Maar wat wéten we er nu eigenlijk van? Onze feiten en cijfers over het zachte zomerfruit.

 1. Om te beginnen: de groeistadia. Welke fases doorloopt een framboos? De framboos ontwikkelt zich in vijf tot zes weken van knop tot vrucht.
  • In de eerste weken opent de knop en ontwikkelt die zich tot bloem.
  • Na bestuiving ontwikkelt de bloem zich tot groenvrucht.
  • In de laatste weken krijgt de groene vrucht steeds meer kleur, tot hij rijp is voor de pluk.
 2. Frambozen rijpen niet tegelijk. Hierdoor moet dezelfde struik meerdere keren geplukt worden wat wel 4 weken kan duren. Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt 2 à 3 keer per week geplukt.
 3. Frambozen zijn er in het bekende roze- tot donkerrood, maar we kennen in Nederland ook de witte framboos. Deze wordt nog niet grootschalig geteeld en heeft ook de kenmerkende zoete frambozensmaak, maar net wat minder zuur. Frambozen kunnen ook geel, oranje, bruin of zwart zijn.
 4. Frambozen zijn niet alleen heel lekker, ze zijn ook supergezond en bevatten onder meer vitamine C en foliumzuur. Dat vind je misschien naast framboos ook in andere vruchten, maar onderzoekers van de universiteit Wageningen ontdekten ellagitannines: unieke antioxidanten die alleen frambozen bevatten. Deze ellagitines voorkomen dat je cellen beschadigen.
 5. Frambozen horen net als bramen en aardbeien tot de rozenfamilie.
 6. Frambozen zijn, net als bramen, opgebouwd uit verschillende besjes (ook wel druplets genoemd) die samen de volledige framboos vormen. Elk bolletje heeft zijn eigen pitje dat je uiteraard gewoon kunt eten. Culinaire tip: je kunt frambozen in vloeibare stikstof bevriezen. Als je de framboos erna laat vallen, breekt hij in allemaal kleine deelvruchtjes. Bekijk recept van Thijs Meliefste.
 7. Naast de vruchten zijn ook de bladeren van de frambozenplant nuttig. Je kunt er thee van trekken die zou helpen bij ooginfecties.
 8. Frambozen zijn zelfbestuivend. Maar insectenbestuiving, vooral door bijen, bevordert de vruchtzetting en is noodzakelijk bij de beschermde teelten.
 9. Frambozen worden sinds het einde van de zestiende eeuw commercieel geteeld in Nederland. De frambozenplant is in die tijd waarschijnlijk geïmporteerd vanuit Griekenland of Italië, maar de échte wortels van de plant liggen in het oosten van Azië.
 10. Het Guiness Book of World Records heeft ook een vermelding voor frambozen: het record voor de meeste pudding aan een ander persoon gevoerd met eetstokjes in dertig seconden staat op 442 gram. Julia Kröll en André Ortolf, beiden uit Duitsland, gebruikten bij de vestiging van dit wereldrecord frambozenpudding.